Home

Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling

Auteurs: Marloes Warnar en Linda Hermelink

Publicatiedatum: 6 april 2018

Waarom 10-14 onderwijs energie geeft!

De gevarieerde en gezonde lunch, de zon, de bijzondere locatie, de energizers op het plein... Wat maakt dat de dertig deelnemers aan de studiedag op donderdag 29 maart zo blij en energiek het Spring High College in Amsterdam Nieuw-West verlieten? Dertig mensen met een hart voor 10-14 onderwijs, het eigenaarschap van de leerling en werken vanuit leerdoelen. Dertig mensen van drie verschillende scholen die zich al snel met elkaar verbonden voelden.


Samenwerken
De studiedag stond in het teken van het werken met en het ontsluiten van zogenaamde leerdoelenkaarten die SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, in samenspraak met Tiener College, Onderwijsroute 10-14 en Spring High College gemaakt heeft. SLO presenteerde voor elk domein de ontwikkelde leerdoelkaarten en gaf voorbeelden van keuzes die gemaakt kunnen worden bij de toepassing ervan in de schoolpraktijk: hoe verdeel je bijvoorbeeld leerdoelen in thema's en hoe volg je welke leerdoelen leerlingen al behaald hebben en wat een mogelijke volgende stap is? De scholenteams deelden op hun beurt hoe zij invulling hebben gegeven aan een doorlopende leerlijn in het onderwijsaanbod 10-14. Ze vergeleken leerplannen en werkvormen op wat wel en nog niet werkt. En dat blijkt af en toe erg domeinspecifiek.


Bril van de leerling
Natuurlijk waren er ook overeenkomsten. Een terugkerend thema was hoe je leerdoelen voor leerlingen inzichtelijk en begrijpelijk maakt. Want daarmee geef je leerlingen meer grip op hun leerproces. Zo zien ze wat zij al kennen en kunnen, waar het geleerde een onderdeel van is en welke mogelijke vervolgstappen er zijn. Gemotiveerd gingen leraren van bovengenoemde scholen en leerplanontwikkelaars van SLO in deelgroepen aan de slag om leerdoelen aan de leerwensen van de leerlingen te koppelen. En met het uitwerken van de werkwoorden in de leerdoelenkaarten tot een werkbare vorm in de klas. Ook is gewerkt aan het compact opzetten van de inhoud vanuit algemene en vakspecifieke vaardigheden.


Opbrengsten
De drie scholen geven het 10-14 onderwijs op een verschillende manier vorm, maar vinden elkaar in de domeingebaseerde inhoud en het werken naar een doorlopende leerlijn. Na deze studiedag werken zij per domein verder aan praktijkvoorbeelden om samen met leerlingen leerdoelen uit te werken in een voor hun werkzame vorm. Met als doel om dat begin volgend schooljaar uit te testen in de klas.


Energie
Leren is geen rechte lijn: en dat geldt ook voor de invoering van 10-14 onderwijs. De drie scholen herkennen de wanhoop en euforie waarmee je te maken krijgt als je binnen je school met de invoering ervan aan de slag gaat. Ondanks de hobbels op de weg staan de deelnemers ook op de mindere dagen achter het concept. En de opbrengsten geven alle redenen tot vertrouwen. Dat geeft energie! Het geeft nóg meer energie als je je bevlogenheid voor en ervaringen met 10-14 onderwijs kunt delen met anderen. Dat blijkt wel uit bovenstaande foto.

Meer over 10-14 onderwijs

Wil je eigenaarschap bij leerlingen op hun eigen leerproces versterken? Geef hen dan meer grip op de doelen. Onder die noemer ontwikkelen Tiener College, Onderwijsroute 10-14 en Spring High College in samenwerking met SLO leerlijnen op schoolniveau en werken zij deze uit in leerdoeloverzichten in leerlingtaal. Deze leerdoelkaarten komen er voor alle vakken/leergebieden in het onderwijsaanbod 10-14. Met aandacht voor toetsing en doorstroming, vakoverstijgende vaardigheden en maatwerk/talentontwikkeling. Ben je po- of vo-school? Doe er je voordeel mee en kijk op www.curriculumvandetoekomst.slo.nl.



Reageren?

Verstuur